Projekt restauracji – piękno czy funkcjonalność?

Do restauracji chodzimy po to, by miło spędzić czas i dobrze zjeść. Spotykamy się w nich z rodziną, przyjaciółmi, współpracownikami, a nawet kontrahentami. Doceniamy miłą atmosferę, smaczną kuchnię oraz wykwalifikowaną obsługę. Jednak pomyśleliśmy o tym, by docenić również architektów wnętrz, którzy stoją za wystrojem całego wnętrza?

Projekty restauracji to niełatwa działka w pracy zawodowego projektanta wnętrz. Musi on zrozumieć specyfikę danego miejsca, wyobrażenia właścicieli, oddać wystrojem jego klimat, a przy tym wszystkim pamiętać, że to jednak miejsce komercyjne, które musi zarabiać pieniądze.

Pojawia się więc dylemat – czy projekt restauracji powinien stawiać bardziej na piękno i estetykę, która przecież ma ogromne znaczenie na frekwencję w miejscu i wybory przechodniów, czy tez może na funkcjonalność – by w restauracji było wygodnie zarówno dla jej gości, jak i pracowników.

Odpowiedź jest jednak tylko jedna – doświadczony projektant wnętrz powinien umieć wyważyć cały projekt w taki sposób, aby był zarówno piękny jak i funkcjonalny.

Jak to działa?

Restauracja musi być piękna

Nie da się ukryć, że to właśnie wystrój jest pierwszą rzeczą, jaką zauważają i poddają ocenie goście restauracji. To również on decyduje o tym, czy dana osoba w ogóle wejdzie do lokalu. Estetyka miejsc komercyjnych ma ogromne znaczenie. Nie tylko buduje klimat wnętrza i powinna współgrać z typem kuchni, jaką się w nim tworzy, ale również jest bardzo przydatnym elementem marketingowym. Nierzadko przecież cały projekt jest elementem identyfikacji wizualnej marki. To po nim można rozpoznać restaurację i stwierdzić, czy nas interesuje, czy też nie.

źródło: https://studioloko.pl/horeca-projekty-restuaracji-kawiarni

Piękna restauracja to taka, w której wszystkie elementy ze sobą współgrają w kontekście danego stylu architektonicznego. Dziś najbardziej popularne są projekty restauracji nowoczesnych, domowych oraz utrzymanych w styli vintage.

Funkcjonalność to podstawa działania restauracji

Trudno sobie jednak wyobrazić miejsce, które prężnie działa bez zachowania zasad funkcjonalności i użyteczności. Te dwie wartości powinny również być zawarte w dobrym projekcie restauracji.

Funkcjonalność w restauracji to przede wszystkim odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni – tak tej przeznaczonej dla gości, jak i zamkniętej – dla kucharzy, kelnerów i reszty pracowników.

Dobry projektant wnętrz potrafi stworzyć przestrzeń, w której zmieści się odpowiednia ilość stolików, przemyślane ścieżki dla kelnerów, optymalna ilość miejsca za barem, a przy tym wszystkim nie zapomni o dodatkach oraz ozdobach.