Czy warto jeść w hotelowej restauracji?

Hotele coraz częściej otwierają w swoich obiektach autorskie restauracje, które podobają się zarówno Gościom hotelowym, jak i tym, którzy nie zatrzymali się akurat w tym miejscu noclegowym, ale chcieliby spróbować dobrej kuchni. Czy warto w nich jadać? Jakie są zalety tego typu restauracji?

Wybierając się na upragniony urlop, musimy nie tylko zadbać o to, by mieć gdzie spać, ale również by mieć co jeść. I o ile mamy już jakieś sprawdzone i ulubione restauracje w danym mieście, to problem powinien sam się rozwiązać. Gorzej, gdy jedziemy gdzieś po raz pierwszy i nie znamy tutejszej strony kulinarnej. Wówczas najlepiej jest wybierać takie hotele, w których będziemy mieli dobry dostęp do hotelowej restauracji, która oferuje miejscowe przysmaki z najwyższej półki.

 

Jakie są zalety hotelowych restauracji?

Dzięki temu, że restauracje tego typu umieszczone są w budynkach hoteli, możemy liczyć na ich świetną lokalizację, a co za tym idzie – oszczędność czasową. Rano wystarczy, że zejdziemy ze swojego pokoju na dół, by cieszyć się pożywnym śniadaniem, zamiast szukać restauracji gdzie indziej. Obiady i kolacje również chętnie zjemy w iście domowej atmosferze, jeśli tylko akurat będziemy przebywać w hotelu.

Źródło: https://hotelhanza.pl

Warto również pamiętać, że hotelowe restauracje bardzo często nawiązują swoją kuchnią do regionu, w jakim znajduje się obiekt. Kiedy na przykład wybieramy się do Gdańska – możemy mieć pewność, że dobrze przygotowana restauracja hotelowa będzie oferowała dania oparte na rybach bałtyckich. Dzięki temu zawsze zjemy w niej świeże potrawy, przygotowane przez mistrzów w swojej dziedzinie.

Dużym ułatwieniem dla Gości hotelowych jest również fakt, że zazwyczaj (choć nie zawsze) hotele oferują możliwość zamawiania śniadań czy obiadów bezpośrednio z pokoju – na przykład poprzez telefon. Wtedy wystarczy pojawić się w restauracji i zjeść posiłek.

 

Gdzie szukać hoteli z restauracją?

Najprościej mówiąc – hoteli z restauracjami powinniśmy szukać głównie w miejscach, które mają powody ku temu, aby takowa restauracja w nich powstała. Są to albo hotele zlokalizowane na obszarach podmiejskich, gdzie innych restauracji jest bardzo mało, lub po prostu przy starówkach dużych miast. Przykładem może być Gdańsk oraz Hotel Hanza wraz z restauracją „Zafishowani”.